• Veel bomengidsen zijn superingewikkeld!

  Bomengids.nl houdt het zo simpel als het kan.
  Kijk naar foto's en vergelijk.
Volg bomengidsnl blog
 • Bomengids
 • English |Nederlands
 • Met grote dank aan de Faculteit Natuur wetenschappen, Wiskunde en Informatica, Radboud Universiteit Nijmegen voor het beschikbaar stellen van webspace.
 • Over bomengids.nl
 • 10-2003 bomengids.nl online: 750 fotos
 • 10-2010 7 milioen hits
 • 10-2011 9000 foto's van bomen online: 174 soorten
 • Contact
 • All photo's copyrighted, use contact for enquieries

USA trees.

Bomengids.nl

Veel bomengidsen zijn superingewikkeld! Bomengids.nl houdt het zo simpel als het kan
Wanneer je wilt weten welke boom je voor je hebt, moet je bij bomengids.nl zijn!

Het Ceder-geslacht (Cedrus)

Het bepalen welk soort Ceder je nu precies voor je hebt.

Er zijn in Nederlands twee soorten ceders die je kunt aantreffen: Atlas ceder en Himalaya ceder. De Libanon ceder is zo zeldzaam dat je hem moet zoeken. Je ziet ceders heel vaak in tuinen, en soms in parken. De naalden zitten in kransen bijeen op korte takjes, en wat meer alleen op langere takken. Ze hebben soms staande kegels die wat op appels lijken (maar ze doen me ook denken aan kleine bijenkorfjes).
bloemen Libanon_ceder__Cedrus_libani__cedar_of_Lebanonimg_3779.jpg De bloeiwijzen in de herfst zijn wat langwerpiger en lijken eigenlijk het meest op gloeilamp-peertjes (maar dan groen en met schubjes en ze geven geen licht:-)). De kegels vallen uiteen aan de boom en zitten er een jaar of drie: eerst zijn ze groen, later bruin.

Het verschil tussen de meest voorkomende varieteiten in tuinen (blauwe Atlas ceder en Himalaya ceder) is goed te zien. De soorten zijn echter variabel en vergissingen met minder voorkomende soorten/varieteiten zijn moeilijk te voorkomen. Met andere woorden: meestal makkelijk te onderscheiden, maar heel soms opeens niet.
Ceders komen oorspronkelijk uit Afika (Atlas ceder uit atlas gebergte), midden-oosten (Libanon ceder uit libanon -Turkeye) en Himalaya (welke zou daar nou toch vandaan komen). Ze grooien in het wild allemaal in de bergen boven de kilometer.

Het uitvinden welke van de Ceders je nu precies voor je hebt is, naast de algemene omschrijving boven, het beste te doen aan de hand van de naalden. Onderstaand een vergelijking van de drie soorten. Steeds op de foto links de Himalaya ceder, in het midden de Atlasceder (blauwe vorm) en rechts de Libanon_ceder. Zoals je kunt zien zijn de naalden van de Himalaya ceder het langst, die van de Atlas ceder het kortst, en die van de Libanon ceder net iets langer dan die van de Atlas ceder. Kenmerken zoals de doorschijnendheid van het topje kon ik niet herkennen, en aangezien de kegels niet vaak aanwezig zijn helpt dat ook niet echt.

summer photograph Libanon_ceder__Cedrus_libani__cedar_of_Lebanonimg_3809himalaya_atlas_libanon_needles.jpg summer photograph Libanon_ceder__Cedrus_libani__cedar_of_Lebanonimg_3810himalaya_atlas_libanon_needles.jpg summer photograph Libanon_ceder__Cedrus_libani__cedar_of_Lebanonimg_3817himalaya_atlas_libanon_needles.jpg summer photograph Libanon_ceder__Cedrus_libani__cedar_of_Lebanonimg_3819himalaya_atlas_libanon_needles.jpg summer photograph Libanon_ceder__Cedrus_libani__cedar_of_Lebanonimg_3822himalaya_atlas_libanon_needles.jpg summer photograph Libanon_ceder__Cedrus_libani__cedar_of_Lebanonimg_3823himalaya_atlas_libanon.jpg

Alle gefotografeerde soorten.

Atlasceder Cedrus_atlantica | Himalaya_ceder Cedrus_deodara

Atlasceder Cedrus_atlantica

summer photograph Atlasceder__Cedrus_atlantica__Atlas_cedarimg_6633.jpg summer photograph Atlasceder__Cedrus_atlantica__Atlas_cedarimg_2053.jpg summer photograph Atlasceder__Cedrus_atlantica__Atlas_cedarimg_6636naaldenneedles.jpg summer photograph Atlasceder__Cedrus_atlantica__Atlas_cedarimg_6637.jpg

Himalaya_ceder Cedrus_deodara

summer photograph Himalaya_ceder__Cedrus_deodara__Deodara_cedarimg_2151.jpg summer photograph Himalaya_ceder__Cedrus_deodara__Deodara_cedarimg_3535.jpg summer photograph Himalaya_ceder__Cedrus_deodara__Deodara_cedarimg_3532.jpg summer photograph Himalaya_ceder__Cedrus_deodara__Deodara_cedarimg_4077.jpg

Libanon_ceder
bloemen Libanon_ceder__Cedrus_libani__cedar_of_Lebanonimg_3779.jpg bast Libanon_ceder__Cedrus_libani__cedar_of_Lebanonimg_3779.jpg naalden Libanon_ceder__Cedrus_libani__cedar_of_Lebanonimg_3779.jpg