Search for trees on Bomengids (this European treeguide)

Soorten van de lindenfamilie

Het linde-geslacht (Tilia)

Het bepalen welk soort Linde je nu precies voor je hebt.

Linden herken je makkelijk aan de hart-vormige bladeren en typische schutbladeren die bij de bloemen horen. Linden zijn in Nederland vaak laanbomen, maar ook voor boerderijen zie je vaak oude Linden staan. Vaak betreft dit Hollandse linden of Tila vulgaris of Europa (zelfde boom, andere naamgeving). Hollandse linde is een kruising tussen Kleinbladige- of Winter linde (Tilia cordata)en Grootbladige- of Zomer linde (Tilia platyphyllos). Kleinbladige- of Winter linde komt voor tot in Noorwegen, grootbladige linde heeft zijn meest noordelijke range in Nederland. Deze drie soorten zijn soms moeilijk te onderscheiden. Hollandse lindebomen zijn vaak klonen, zoals de "koningslinde". Je vind niet vaak Linden in het bos, hoewel deze familie tegenwoordig soms weer actief in bossen wordt aangeplant omdat het blad goed zou verteren en de structuur van de grond kan verbeteren. Er is echter vaak weinig natuurlijke vernieuwing in Noord europa van linden, wellicht omdat er voor zaadrijping van bijvoorbeeld Winterlinde warmere zomers nodig zijn. Als dat zo is kan dit veranderen natuurlijk..

Zilverlinde komt uit zuid-Oost europa en is makkelijk te onderscheiden door zijn blad, dat zilver reflecteert aan de onderkant.

Hoe houdt je Zomerlinde, Winterlinde en Hollandse linden uit elkaar?

- Zilverwitte onderkant blad -> Zilverlinde (duh)
- Heeft de boom veel opschot (takken aan de voet van de boom) is het waarschijnlijk een kloon van de Hollandse linde.
- Pas op, bij bladgrootte bekijken: neem een gemiddeld blad van een hogere tak. Bladeren aan lageretakken zijn vaak heel anders bij Linden: groter en slapper bijvoorbeeld. Een ander gevaar is dat een jonge linde best op een Hazelnoot lijkt qua blad.
- Heeft het blad van onder waar de nerven bij elkaar komen geen okselhaartjes -> Zomerlinde (verder groot blad [15x15 cm] en nootjes donzig). De bloemen hangen onder het blad, en trosjes bloemen hebben 3-4 bloemen, dus veel minder dan andere soorten.
- Verschil tussen Winterlinde en Hollandse linde is moeilijk te zien. Duidelijks verschil is dat Hollandse linde dons op de nootjes heeft en Winterlinde kale nootjes. Verder is blad Winterlinde kleiner (8x8cm) en okselbaardjes onder blad zijn roodachtig. Bij de Hollandse line zijn de okselbaardjes geelbruin en blad 10x10 cm. Hollandse linde kent een aantal klonen die er allemaal weer anders uitzien, bekendste is de Koningslinde. Deze wordt vaak geplant voor Koningsdag natuurlijk.
- Ook komt de krimlinde hier en daar voor (Tilia cordata x dasystyla of Tila x euchlora). Schors donkergrijs en glad, later wat spleten. Ook roodbruine okselbaardjes en blad van boven glanzend. Loot in de schaduw groen, bleoem 5 per trosje.

Linden zijn in de winter vrij goed te herkennen aan hun karakteristieke rode knoppen (behalve bij de zilverlinde waar de knoppen groen zijn). Vaak zie je ook wel, bij goed naar boven turen, met een kijker of iets dergelijks nog wat schutbladen van de vruchtjes of de vruchtjes zelf. De bast van bomen tot een meter in omtrek is vaak niet geheel glad maar wat "gebarsten". Bij dikkere bomen kan de bast wel heel ruw worden. Er zijn echter varianten die ook al onder de 1 meter omtrek heel ruwe bast hebben.
Linden staan bekend als waardevolle boom voor bijen, ook omdat als enige grote boom ze tot ver in juli bloeien. Het is verstandig bij beplanting meerdere soorten te planten omdat ze achtereenvolgens bloeien: eerst de Winterlinde, dan de Hollandse en Zomerlinde en tenslotte de Zilverlinde. Bij de bloei van de Zilcverlinde sterven vaak veel hommels, waarschijnlijk door een voedseltekort, maar een andere theorie is dat de honing van linden een giftiger stof bevat voor hommels.
Tenslotte komen met name op Linden vaak groepjes vuurwantsen voor onderaan de boom, ook in de winter.

Van elke soort een foto van het blad:


The meaning of life is 42
Bomen op naam brengen Simpel! Kijk naar foto's en vergelijk.

If there are no tweets, your browser blocks something